ZAKAJ ZAVOD MALA ZARJA?

Najprej zakaj ime Mala Zarja.

Beseda Zarja ima v SSKJ več pomenov. Nam sta pomembna dva: iti v nove boljše čase in prinašanje obdobja znanja. Spominja nas na naše življenje. S svojim jutranjim vstajenjem ali večernim bledenjem ponazarja naše vzpone in padce. S svojo rdečkasto svetlobo na nebu, v nas zbuja upanje, toplino, veselje.

Beseda mala ponazarja otroka in naš občutek majhnosti in fizične, predvsem pa osebnostne rasti.

Naš logotip ponazarja majhno, veselo deklico Zarjo, ki steguje roke proti soncu s srcem, simbolom upanja in ljubezni, ki ga lahko prejema ali daje.

Zavod Mala Zarja je produkt dolgoletnih izkušenj z delom z otroki in njihovimi starši. Skozi večletno prakso smo imeli priložnost spremljati problematiko odraščajočih otrok, pojavljanje posebnih potreb, primanjkljajev, stisk otrok, staršev, pedagoških delavcev. Število otrok s posebnimi potrebami pospešeno narašča. Obremenjeni otroci, obupani starši, zaskrbljeni pedagogi in zdravniki. Je to naša sedanjost in prihodnost?

Na nekatere stvari nimamo vpliva, imamo pa ga na to, kako razmišljamo in živimo. Verjamemo, da obstaja t.i. preventivna vzgoja. Morda bi bila preventivna vzgoja najboljša primerjava z zdravo kmečko logiko – mi jo podpiramo. Vračamo se nazaj v čas, ko smo otroci še vedeli kaj so celodnevne igre v gozdu in na travnikih, bunkerji iz vej, igra Zemljo krast, Prodajalna barvic in predvsem, kaj pomeni priti domov umazan in prijetno utrujen s številnimi novimi izkušnjami in znanji o praktičnem življenju. Ker si želimo, da bi tudi današnji otroci poznali prednosti igre v naravi, si prizadevamo obujati, spodbujati in vpeljevati dejavnosti izven zaprtih prostorov na širšem področju. Glede na to, da ima narava številne pozitivne učinke in glede na doseganje dobrih rezultatov, smo se odločili, da v naravo prenesemo tudi izvajanje dodatne strokovne pomoči za otroke. 

Po analizi študij iz tujine (Švedska, Danska, Nizozemska, Velika Britanija), kjer se uveljavljajo vrtci in šole, ki delujejo na poudarku dela v naravi, je število otrok s posebnimi potrebami bistveno manjše, kot v ustanovah, kjer poteka klasično vzgojno-izobraževalno delo. Tudi v slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanovah se že opažajo razlike in napredek, kar smo v praksi zaznali tudi preko lastnih izkušenj z delom z otroki. Ravno zaradi teh dejstev, naš Zavod Mala Zarja, podpira delo in aktivnosti v naravi in s pomočjo narave. Verjamemo v drugačne pristope dela, kot preventivo za upočasnitev naraščanja števila otrok s posebnimi potrebami in ublažitev današnje situacije.

Delo in aktivnosti potekajo v gozdni igralnici in notranji igralnici, ki sta opremljeni z naravnimi materiali. V večini so didaktični materiali in pripomočki izdelani iz naravnih materialov in najvišje kakovosti. Zagovarjamo delo s pripomočki in igračami, ki spodbujajo samostojnost, ustvarjalnost, logično mišljenje in miselne procese, razvoj gibalnih sposobnosti in socialnih spretnosti. Spodbujamo vključevanje otrok v vsakdanje aktivnosti, ki prinašajo izkušnje, ki jih bodo potrebovali celo življenje.

Jasna Hostnik, mag.prof.inkl.ped.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ne pozabi, da je bil tudi največji hrast nekoč majhen želod, ki je padel na tla in vztrajal.

Želiš, da bi te imeli za prijazno osebo?
Bodi prijazen do sebe in drugih, prisluhni in pomagaj.
Želiš, da bi ti drugi zaupali?
Bodi zaupanja vreden.
Želiš, da tvoja beseda nekaj velja?
Izpolnjuj svoje obljube.